
Ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Πετρόπουλος έχει σπουδάσει Φυσική στο ΠανεπιστήμιοΙωαννίνων, όπου και απέκτησε το πτυχίο του το 1989. Μετά από μεταπτυχιακά μαθήματα στοΕ.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” και επιμορφωτικά σεμινάρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογικών Εφαρμογών(Ι.Τ.Ε. – ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.) στην Αθήνα, το 1992, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ολοκλήρωσεμε επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές (Msc) στη Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών στοΠανεπιστήμιο του Μάντσεστερ τον Ιούλιο του 1994. Στην συνέχεια, μετά από μιά σύντομη περίοδοανασυγκρότησης και εργασίας στην Ελλάδα, το 1996 επανήλθε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου τον Δεκέμβριο του 2000 απέκτησε και το διδακτορικό του(PhD) επίσης στην Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών.
Τον Οκτώβριο του 2001 μετακινήθηκε στην Πορτογαλία όπου μέχρι τον Αύγουστο του 2004εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Θεωρητική Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Coimbra. Επίσης ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Θεωρητική Φυσική, την περίοδο 2007 – 2008, εργάστηκε και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στηνΙσπανία. Έχει έργαστεί για σύντομα χρονικά διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στοΠανεπιστήμιο Sao Joao del Rei στην Βραζιλία, στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία καιστο Ερευνητικό Κέντρο C.E.R.N. στην Ελβετία. Στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει ωςμεταδιδακτορικός ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα “Θαλής” του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας τηνπερίοδο 2012 – 2016.
Εντάχθηκε στο T.E.I. Λαμίας τον Οκτώβριο του 2004, όπου εργάστηκε ως έκτακτος εργαστηριακός και επιστημονικός συνεργάτης με πλήρη προσόντα Καθηγητή Εφαρμογών ή/και Επικούρου Καθηγητή κάθε ακαδημαϊκό έτος (εκτός από το 2007-8) μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017, οπότεκαι εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. ΣτερεάςΕλλάδας. Τα σημερινά ακαδημαϊκά-διοικητικά καθήκοντά του (Νοέμβριος 2017 – σήμερα) στο παραπάνω τμήμα είναι: Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μαθημάτων, ακαδημαϊκός συντονιστής του προγράμματος Erasmus+ και επιστημονικός υπεύθυνος για το ακαδημαϊκό πρόγραμμα “Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. της Στερεάς Ελλάδας”. Είναι επίσης ιδρυματικός υπεύθυνος και εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – Ε.Ε.Λ.Λ.Α.Κ (Ιανουάριος 2018 – σήμερα)
Έχει διδάξει διάφορα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά, Ηλεκτρονικά Κυκλώματα, Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων, Υλικά Ηλεκτρονικής και Διατάξεις κ.ά., στα Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Έχει εποπτεύσει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους περίπου 70 πτυχιακές εργασίες πάνω σε διάφορα θέματα, ενώ έχει συμμετάσχει ως εξεταστής σε περισσότερεςαπό 110 πτυχιακές εργασίες φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια ενώ έχει δημοσιεύσει 10 ερευνητικά άρθρα σεπεριοδικά, συνέδρια και βάσεις δεδομένων (arxiv.org) με 212 αναφορές (Google Scholar) στη θεωρητική φυσική, τα μαθηματικά και την επιστήμη των υλικών. Τα σημερινά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι διεπιστημονικά και επικεντρώνονται στην επικάλυψη της θεωρητικής φυσικής,των μαθηματικών και της επιστήμης των υλικών, ενώ έχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό καθώς και για το λειτουργικό σύστημα Linux.